IPL – Valoimpulssilaite

IPL (intense pulsed light) tarkoittaa hoitoa voimakkailla valoimpulsseilla. Menetelmä soveltuu sekä miehille että naisille kaikkiin kehon osiin. Sitä käytetään meillä pääasiassa ei-toivottujen ihokarvojen poistoon, mutta voidaan käyttää myös auringonvalon/ikääntymisen aiheuttamien pigmenttivaurioiden häivyttämiseen.

MIHIN HOITO PERUSTUU?

Teho perustuu aktiivivaiheessa olevan karvan pigmenttiin, koska valoimpulssi imeytyy vain tummaan pigmenttiin. Hoito on tehokkain mitä vaaleampi iho on ja mitä tummemmat karvat ovat. Hoito ei tehoa harmaaseen eikä vaaleaan karvaan (ei pigmenttiä).

KUINKA TEHOKAS HOITO ON?

Todistetusti, hyvin hoidettuna, karvattomuus on pysyvää tai ainakin kestää monia vuosia. On kuitenkin otettava huomioon eri tekijöitä esim. hormonaaliset tekijät ja lääkkeet, mitkä voivat aiheuttaa uuden karvankasvun hoidetulla alueella. Uutta karvaa kasvaa, riippuen hormonaalisista tekijöistä, keskimäärin noin 10% vuodessa. Nämä saattavat vaatia jälkihoitoja. Yhden hoitokerran jälkeen 60-90% käsitellyistä karvoista tippuu itse pois noin 1-3 viikon kuluttua, kun iho alkaa puskea niitä ulos.

MITEN HOITO TOTEUTETAAN?

Ensimmäinen kerta varataan aina maksuttomaan konsultaatiokeskusteluun. Silloin varmistetaan, että hoidoille ei ole esteitä (mm. jotkin lääkkeet saattavat aiheuttaa valoherkkyyttä) ja tehdään testi pienelle ihoalueelle sopivan ja tehokkaan hoitotehon löytämiseksi. Hoitokerroilla alueelle laitetaan viilentävää geeliä ja silmät suojataan tummilla laseilla. Laitteen käsikappale laitetaan iholle ja annetaan yksi nopea valoimpulssi per kohta.

SATTUUKO IPL?

IPL on turvallinen ja melko kivuton tapa päästä häiritsevistä karvoista eroon. Nopeasti sykähtävä impulssi tuntuu korkeintaan siltä, kuin joku läimäyttäisi lämpimällä kumilangalla kohtaan, jota hoidetaan. Hoito ei vaadi sairaslomaa.

KUINKA USEIN?

Karvassa on kolme kasvuvaihetta: aktiivinen, taantuma ja lepovaihe. Hoitomäärät ovat yksilöllisiä (karvan paksuus, tiheys, sijainti, väri), mutta sarjahoidoksi suositellaan ainakin 4-10 kertaa. Minimimäärää ei suositella, koska kaikki karvat eivät ole yhtä aikaa kasvuvaiheessa, vaan osa voi olla lepovaiheessa, jolloin hoito ei tehoa niihin ja ne kasvavat takaisin. Kokonaisprosessi saattaa kestää jopa vuoden, koska hoitokertojen välit tulee olla jopa viikkoja, jotta hoito olisi tehokkainta. Sarjahoito vähentää, hidastaa ja harventaa karvankasvua pysyvästi.

MITÄ ON OTETTAVA HUOMIOON ENNEN HOITOA?

Iho ei saisi olla ruskettunut hoitojen aikana. Eli ei auringonottoa, suihkurusketusta, itseruskettavia eikä solariumia. Valo imeytyy pigmenttiin eli myös ruskettuneeseen ihoon, jolloin iho palaa. Tällöin ainoa vaihtoehto on pienentää hoitotehoa, mikä puolestaan vähentää hoidon tehokkuutta.

MITÄ ON OTETTAVA HUOMIOON HOITOJEN VÄLILLÄ JA JÄLKEEN?

Jokaisen hoidon jälkeen iho saattaa hieman punoittaa. Iholle voi laittaa esim. rauhoittavaa voidetta tai viilentää kylmillä pyyhkeillä. Harvoissa tapauksissa iholle saattaa lisäksi tulla rakkuloita, turvotusta ja lievää kutinaa, mutta oireet häviävät yleensä muutamassa päivässä. Koska hoitovälit ovat melko pitkät, saatat haluta poistaa karvoja. Käytä ainoastaan partahöylää tai –konetta. Aurinkoa tulisi välttää 4-6 viikkoa ja suojakerrointa olisi hyvä käyttää saman ajan, koska ihosi on herkkä heti hoidon jälkeen ja täten myös herkistynyt UV-säteilylle. Näin vältyt pigmenttihäiriöiltä. Älä kuori ihoa kahteen päivään ja vältä saunaa noin 1-2 vuorokautta.

MUUT HOITOMUODOT

Valoimpulssia käytetään myös ihon maksaläiskien ja pigmenttihäiriöiden hoitoon. Maksaläiskät ja pigmenttihäiriöt aluksi tummenevat noin 2-4 viikkoa hoidon jälkeen, jonka jälkeen läiskät alkavat vaalentua.

HINNAT (katso lisää hinnastosta)

Yhden hoitokerran hinta määräytyy hoidettavan alueen laajuuden perusteella, mikä määritellään tarkemmin maksuttomassa konsultointikeskustelussa.